czwartek, 21 kwietnia 2016

Od strony kuchni: Bananowe Pancakes!


Cześć! Dzisiaj przychodzę z postem, jakiego jeszcze nie było! Mianowicie chciałabym Wam pokazać bardzo prosty przepis na szybkie i zdrowe śniadanie. Jesteś zwolennikiem takich posiłków to zapraszam do dalszego czytania!





Składniki których potrzebujesz:
- Olej kokosowy
- Mąka
- Jajko
- Jeden duży banan
- Mleczko kokosowe (może być jogurt naturalny)
- Cukier (opcjonalne)

Okej! Jeśli masz już wszystkie z wyżej wymienionych składników, zaopatrz się w dużą miskę i blender. Masz już wszystko? No to zaczynamy!

1. Obierz banana, odkrój dwie końcówki i przekrój go na 3 części ( lub więcej dla ułatwienia blenderowania). Włóż go do miski i rozgnieć widelcem, następnie dodaj jajko, trzy łyżki stołowe mąki, 4 łyżki stołowe mleczka kokosowego i cukier (ile uważasz).

2. Wszystko ze sobą połącz za pomocą blendera. Miksuj do uzyskania jednolitej masy. 


3. Dodaj na rozgrzaną patelnię łyżkę oleju kokosowego i poczekaj, aż się roztopi. Przycisz płomień kuchenki na najniższy i wylej masę z miski na patelnię (najlepiej teflonowa o gładkiej powierzchni). 



4. Przykryj patelnię przykrywką i smaż sprawdzając, czy nasz omlet się nie przypala. Po około 4/5 minutach smażenia przekręć placka. Smaż kolejne 4 minuty z drugiej strony.


5. Gotowego Pancake możecie podawać na różne sposoby: posypując cukrem pudrem, krojąc banana w plasterki czy też polewając go jogurtem.



Smacznego!


Takie śniadanie najczęściej przygotowuję mojej młodszej siostrze, więc na pewno posmakuje Waszemu rodzeństwu, czy też dzieciom!


Do następnego!


2 komentarze:

  1. Wiesz że jeszcze w życiu nie robiłam tych panacakes. Kurczę, mam nadzieję że Twój post i łatwy przepis w końcu mnie natchnie do tego :D Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Neska Kasia Blog , Blogger